Amit főnixtollal írsz, örökre megmarad...

Dya-képek

Tavasz a Füvészkertben

2017. április 02. - Dya2016

8_8.jpgA Füvészkertről elsősorban mindenkinek Nemecsek Ernő jut eszébe: annak is, aki szerette a könyvet, és annak is, aki nem. Pedig ennek a gyönyörű botanikus kertnek a története a 18. századig nyúlik vissza: sok kitűnő ember gyűjtőmunkájának és kitartásának eredménye az, amit ma is láthatunk.  

Az eredetileg angolpark-stílusban létrehozott kert, a természetes forrással táplált tóval, szigettel, műromokkal, valamint hatalmas pálmaházával, és  több ezer növényfajból álló gyűjteményével egyedülálló a maga nemében.

Ilyenkor, tél végeztével az ember lelke vágyik a színekre, a virágok illatára, így tegnap ott töltöttünk férjemmel pár órát fotózva, sétálva, csodálva azt, hogy Budapest micsoda kincseket rejt fáradt, öreg házai között.

A bejáratnál színes árvácskák fogadják a látogatókat:

1_13.jpgAz út innen a kaktuszházba vezet, ahol számtalan kaktusz-faj talált otthonra, és élvezi a roppant száraz meleget. A piros "üvegmosó virág" az első, amit észrevesz az ember. 

2_12.jpg

3_11.jpg

4_8.jpg

A másik helyiségben már párásabb az idő, ott orchideák és flamingóvirág-félék is megbújnak:

5_8.jpg

6_9.jpg

7_9.jpgInnen aztán elsétáltunk a gerle-házhoz, ahol mindenféle tollazatú és fajtájú galamb turbékolt, pihent, tollászkodott. Sok bokor már teljes terjedelmében virágzik, nevüket - elnézést - nem tudom, ám az illatukat illetően beszámolhatok arról, hogy mézédes, romantikus, életigenlő.

11_7.jpg

21_7.jpg

9_11.jpgEgy "bebörtönzött" fára lettem figyelmes, amin egy tábla lógott. Erről megtudtam, hogy ez egy nagyon ritka fenyőfajta, a Sárkányfenyő, melyből eredeti élőhelyén, Ausztráliában alig 100 db található. Teljes tisztelettel néztem a zöldellő ágait, és arra a sok millió évre gondoltam, amit ez a növény túlélt, némiképp az emberiség tevékenységének dacára, illetve ez a példány 2006. óta  néhány embernek köszönhetően.

10_8.jpg

Innen a Pálmaházba mentünk, ahol szembesültem azzal, hogy nemcsak a szürkének van ötven árnyalata...

14_6.jpg

13_7.jpg

17_10.jpg

15_9.jpg

16_8.jpg

18_7.jpgNo, azért volt más szín is, gyönyörű virág formájában:

20_5.jpgKint, egy padon elücsörögtünk egy kicsit, majd a kinti virágzó fák virágait, és az apró tavat örökítettük meg:

24_4.jpg

25_4.jpg

22_2.jpgAzt remélem, hogy sokan ismerik ezt a gyönyörű helyet. A belépőjegy - merthogy van az is - pár száz forint, az élmény megfizethetetlen. Bízom abban, hogy mindig lesznek olyan botanikusok, természettudósok, kutatók, akiknek ez a kert fontos marad, és még sok generáció gyönyörködhet az ott élő növényzetben.

26_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixtoll2016.blog.hu/api/trackback/id/tr1412395039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.03. 16:01:09

Szerinte a szürkének és a zöldnek is több mint 50 árnyalata van, de ez nem szakértői vélemény.