Amit főnixtollal írsz, örökre megmarad...

Dya-képek

"A Vietnámi kórház" margójára

2017. szeptember 27. - Dya2016

labor.JPGNem sajnálom a kicsi, vietnámi betegektől a kórházat. Már csak azért sem, mert nem volt alternatíva, azaz szó nem volt arról, hogy VAGY Magyarországon, VAGY Vietnámban építik meg az Onkológiai Centrumot, tehát ha ott nem építenék meg, az nem jelenti azt, hogy akkor itt épülne.

Nem haragszom azokra sem, akik még mindig elhiszik, hogy a dolgok jól vannak úgy, ahogy vannak. Hiszen van Magyarországon egy igen széles réteg, aki még emlékszik arra, amikor volt háború, amikor államosítottak,  jöttek az oroszok, volt felvonulás, pártkönyv, miegymás, és hétfőn nem volt adás a tévében.

Ehhez képest most tényleg minden jobb: nyáron is lehet banánt venni, legalább 10 csatornán nézhetjük színesben a szappanoperákat, nem dörög puska, szabadon mehetsz bárhová, csak a pénztárcád szab neki határt, és minden családban van legalább egy autó, és egy telefon.

Nem haragszom azon jómódú, Budán lakó, éhezést, szegénységet csak karitatív megmozdulásokon keresztül ismerő emberekre sem, akik pont úgy vannak a magyar nehéz sorsúakkal, mint én az esőerdők pusztulásának problémájával: tudok róla, sajnálom is, de ettől még nyugodtan alszom, szégyen ide, szégyen oda.

Nem haragszom azokra a fiatalokra sem, akik inkább elmennek innen, és máshol próbálnak boldogulni: a könyörtelen ifjúságuk azt mondatja velük: mi, középkorúak miért nem megyünk szintén el valahová, és kezdünk új életet?!

A rák meg egy olyan betegség, amiben úgyis mindenki meghal. (?) Vietnámban meg sokkal rosszabb, és ha az ember Isaurát megsajnálta, még inkább szívtelen az, akinek a szép, ferde szemekben megbújó könnyek nem hatják meg a lelkét.

Ezek vagyunk MI!

Akik nem fogjuk fel, hogy:

- lehet jobb is annál, minthogy éppen nem rossz.

-  ami a tévében, rádióban elhangzik, az még nem szentírás, és nem biztos, hogy igaz.

- aki marad, az nem biztos, hogy gyáva, vagy lusta, netán buta, hanem kitart, mert a lelke mélyén szereti a hazáját. Nem, nem a kormányát: a HAZÁJÁT, ami mezőkből, fákból, ligetekből, csendes utcácskákból, kék tavakból, virágokból, emlékekből és a lelkünkből áll. 

- mindennek megvan a maga oka és következménye. 

- ha elköltjük valakinek/valaminek a pénzét, akkor bizony ennek van ellentételezése is: pl. be kell tartani bizonyos szabályokat, és el kell végezni bizonyos feladatokat.

- ha valami arcpirító ötlettel áll elő a kormányunk, akkor érdemes arra figyelni, hogy ezzel miről kívánja elterelni a figyelmet. Hiszen amíg "rágjuk a csontot", és egymást győzködjük, addig bizony fontos dolgok történnek...

- amilyen virágot szakajtasz, olyat fogsz szagolni, tehát a szavazás nem vicc! A kormány tagjai akkor is meg fognak élni, ha már nem tudnak az EU-tól több pénzt "lenyúlni": Te, meg én viszont éhen halunk, mert megszűnik a munkánk, a kedvenc kis közértünk, kivonulnak a cégek, és nézhetjük egymást szomorúan.

- és végül: a rákból meg lehet gyógyulni, ha van jó egészségügyi ellátás, segítség, orvosok és gyógyszer.

De ez ugye most Magyarországon nem igen van, legalábbis közembernek, elérhető közelségben, elérhető áron.

Én könnyen beszélek, mert nem vagyok érintett ebben a betegségben.

Én nehezen beszélek, mert kórházban dolgozom, és végstádiumú rákbetegeket látok naponta. Bekukkantok a szobákba, és nézem a falfehér, lehunyt szemű betegeket, akik félig valahol kicsit már odaát vannak... Ha szerencsénk van, nem jajgatnak. De néha igen, és akkor a folyosókon, nyitott ablakon bekúsznak a kiáltások, a szenvedés hangjai.

Nem tudom, hogy ezen betegekből hányan lennének újra egészségesek, ha nyugatabbra születnek. Vélhetőleg úgy az 50%-uk.

És azt hiszem, megvan, hogy kire haragszom. Azokra, akik lehetővé teszik vagy a döntéseikkel, vagy a szavazatukkal, hogy évente több tízezren feleslegesen haljanak meg. Anyukák, apukák, férjek, feleségek, nagymamák, nagypapák, gyerekek.

Milyen álszent dolog, hogy az eutanáziát nem engedélyezik, csak épp olyan körülményeket teremtenek, hogy mégis "megölik" ezeket az ártatlan embereket. De legalább fájdalmasan, hadd szenvedjenek....

Hála és tisztelet azon orvosoknak, ápolóknak, akik mindezek tudatában még mindig kitartanak és harcolnak érted, értem, értük.

És persze jó egészséget kívánok a vietnámi betegeknek is: ők aztán tényleg nem tehetnek erről az egészről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixtoll2016.blog.hu/api/trackback/id/tr6012901652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJ. 2017.09.27. 15:55:48

IGEN! IGEN! IGEN!
Erről tényleg ilyen színvonalon és ilyen indulattal lehet írni. Ezzel Te tettél értünk.
Remélem, eljut azokhoz is ez az írás, akik szintén tudnak tenni azért, hogy nekünk is legyen esélyünk a jobbra saját hazánkban saját jogon.Emberségből! Nem politikából!

BiG74 Bodri 2017.09.28. 11:57:39

@aJ.:
Most mitől lesz más? Ne legyünk naivak. Ember embernek farkasa.

a Lojalista 2017.09.28. 12:02:40

Respekt! Ez egy nagyon jó, tisztességes, igaz írás!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.28. 12:22:50

Manapság a vietnámiak szidása lett az új ballib divat.

Sir Galahad 2017.09.28. 12:55:30

Ha én értettem félre valamit, elnézést kérek, de tó ha jól tudom, azt a kórházat vállalkozásban, pénzért építik fel magyar cégek, ez tehát egy üzlet. A magyar áállamnak annyi köze van hozzá, hogy visszatérítendő hitelt ad a beruházásra. Hogy egyébként milyen a magyar egészségügy állapota, az egy másik kérdés.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.28. 13:22:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Neked mindenki ballib, aki nem a te külhoni kibic véleményedet bégeti? :)

Medgar 2017.09.28. 13:37:17

@Sir Galahad: Ez így már túl bonyolult....

Warlimont 2017.09.28. 13:51:37

Nem tudom, meg igy van-e, de par eve vietnami ismerös azt meselte, hogy naluk valami babonabol/felelemböl a "rak" szot nem mondjak ki, helyette K-korhaz, K-betegseg van. Megerösiteskent kerdezem, hallotta ezt a sztorit mas is?

Hozzászólok 2017.09.28. 13:55:34

En haragszom. Bajnaira, aki megallapodott a vietnamiakkal es most mar nem lehet visszacsinalni.
Nem szeretem az ilyen nem haragszom de kozben jol latszik hogy tokre haragszik tipusu semmirenemjo szanalmas omlengeseket. Bocs.

Hozzászólok 2017.09.28. 13:56:53

@Sir Galahad: ha meg igy van, minek temaznak az egeszrol a sajtoban...

Dya2016 2017.09.28. 13:59:25

Bocsanat, de elvesztettem a fonalat... 1. Ki szidalmazta a vietnamiakat? 2. Ki a ballibsi?

Dya2016 2017.09.28. 14:04:08

@Hozzászólok: Akkor neked az irónia, mint eszköz, valószínűleg nem túl kedvelt stíluselem.

Sir Galahad 2017.09.28. 14:07:29

@Hozzászólok: Mert a felületes hírfogyasztók - mint a poszt szerzője is - általában csak az első pár mondatig jutnak. Az meg ugye annyi, hogy kórházat építünk Vietnámban... és mivel az egészségügy helyzete sajnos tényleg olyan, amilyen, erre a mondatra szépen fel lehet építeni egy-egy felháborodott véleménycikket.

Dya2016 2017.09.28. 14:29:52

"Felületes hírfogyasztók" gondolom azon emberek halmaza, akik élik az életüket, dolgoznak, teszik a dolgukat a családban, és azon kívül, könyveket olvasnak, kirándulnak, filmeket néznek, szeretkeznek, esznek, kutyával játszanak, küzdenek hó végén a csekkekkel, és ezen felül igyekeznek figyelni a hírekre is, természetesen nem napi 24 órában, és nem egy politológus tudásával. Ám ezen "felületes hírfogyasztók" választópolgárrá növik ki magukat 4 évente, és akkor döntenek. A magamfajta pedig abból ítél, ahogyan az elmúlt időszakot megélte, amit tapasztalt, látott, hallott. Ha pedig 7 halotti papírt állítok ki egy nap, és 7 család tagjait vigasztalom, akkor azt a következtetést vonom le, hogy valami nem jó. És ezt nem a hírekből szedem, hanem megtapasztalom. Mert lehet, hogy felületes hírfogyasztó vagyok, de nem felületesen élek.

morph on deer 2017.09.28. 14:31:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
“Manapság a vietnámiak szidása lett az új ballib divat.”

Hogy te milyen hülye vagy, de tényleg!

Komolyan azt hiszed, hogy minden olvasó olyan agymentes barom, hogy neked hisz, és nem a saját szemének?

Kristálytisztán kimondva, azaz expressis verbis ott áll, hogy:
“Nem sajnálom a kicsi, vietnámi betegektől a kórházat.”
Meg:
“És persze jó egészséget kívánok a vietnámi betegeknek is: ők aztán tényleg nem tehetnek erről az egészről!”

Tehát?

Szedd össze magad Birca, te nem szoktál ilyen durván csusztatni, nem ilyesmikért szeretünk!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.28. 14:31:25

Mao Csútunk épp most ámít
Közpénzből sok vietnámít.
:)

morph on deer 2017.09.28. 14:33:52

@Sir Galahad:
“erre a mondatra szépen fel lehet építeni egy-egy felháborodott véleménycikket.”

Látod, hogy érted!

Medgar 2017.09.28. 14:43:11

@Dya2016: Ennek mi köze a Bajnai által vállalt magyar cégek általt épített és a kormány által hitelezett vietnami kórházhoz?

Ha már hőbörögni akarsz anyázhatnád a molnár-horváth-székely triumvirátust mert a mostani állapotok jó részt az ő áldásos tevékenységüknek köszönhető, mivel nagyrészt a regnálásuk alatt kivont 1300 millárd (mai értéken 2000) miatt szopunk most.

Conchobar 2017.09.28. 14:46:13

@Frady Endre: "Mao Csútunk épp most ámít" - Mert szerinted nem fog építeni semmit? De miért ne tenné? És miért így akarjuk megfogalmazni a dolgot, amiben implicit az van, hogy a viátnámiak megvezethető, ámítható idióták? Miért nem ragaszkodunk a tárgyilagossághoz: a magyar kormány tett egy kedveskedő gesztust, amit a vietnámiak feltehető elégedettséggel nyugtáznak majd

Sir Galahad 2017.09.28. 14:56:14

@Dya2016: Nem azt vitatom, hogy itt valami nincs rendben. Az nem tetszik a bejegyzésben, hogy a címe és a felütése üres hangulatkeltés, ami miatt a benne megfogalmazott, élettapasztalaton alapuló igazságok veszítenek a hitelességükből.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.28. 14:58:31

@Conchobar: Csak azt nem értik majd az ámult vietnamiak, hogy a kórház közepén miért van egy hatalmas téglalap alakú füves rét és miért van körülötte vasbeton lelátó? :)))

aJ. 2017.09.28. 16:03:33

@Frady Endre: Amit hercig kisvasúttal lehet megközelíteni a dzsungel felől?

TBone 2017.09.28. 16:25:39

Majd mi is mehetünk szombaton dolgozni Vietnamért mint a szüleink.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.28. 16:52:07

@aJ.: :DDD
Ha addigra a dzsungel még nem lesz ellop... ööö... megvédve. :)))

VaradiJanos 2017.09.28. 18:26:24

Tetü vietkongok tele vannak rákhalászokal miért nem azokat használják a mi adoforintos korházunk helyett? De majd Gulyás P Marci megmutattya nekik, a P pedig a Petőfi

VaradiJanos 2017.09.28. 18:27:42

@Sir Galahad: “Ha én értettem félre valamit, elnézést kérek, de tó ha jól tudom, azt a kórházat vállalkozásban, pénzért építik fel magyar cégek, ez tehát egy üzlet.”
Mit veszel el a részketekbe te náci köcsög?

Hozzászólok 2017.09.28. 18:36:14

@Dya2016: ezek szerint te irtad a posztot. Biztosithatlak, az egeszsegugy felhaboritoan es elkeseritoen szar. Ketsegbeejtoen egyenesen. De amint lathato nem sok koze van a vietnami korhazhoz.
Meg kell mondjam, elsore en is duhosen felfortyantam, hogy minek oda epitenek, mikor ide kene, de aztan az index nagyhangon elkedte szelloztetni hogy Orban megprobalta a sajatjakent kommunikalni ami a hos libajnai erdeme, es akkor kb elhelyeztem azt az ugyet ada ahova valo.
Ha a magyar egeszsegugy felhaborito helyzeterol akarna barki onallo konstruktiv posztot irni szivesen elhelyezem epito szandeku atgondolt javaslataimat a tarsadalomboztositas rendszerenek korszerusitesere -kommentben.

várom a levelet 2017.09.28. 19:11:28

@Frady Endre: ha lerakja alapkövét,
áldják azt a dolgos kezét.
igaz sose dolgozott,
mégis így meggazdagodott.
de hízik is derekasan,
mint a jó döbrögi uram.
csodálkoznak Vietnamban
itt ilyen bőséges koszt van?
igaz,nem töltenek kolbászt,
de vár rá a sok finomság.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.29. 09:12:05

@várom a levelet: Az "igaz sose dolgozott" sorról a Süsü jut eszembe, amikor a zsoldosok éneklik, hogy "kezünk sose dolgozott". :)
@aJ.: Mobilgát védelmében lenyúlt dzsungel? Szürreális! :)))