Amit főnixtollal írsz, örökre megmarad...

Dya-képek

Emléktemető Domonyban

...akikre már alig emlékeznek...

2017. november 01. - Dya2016

blog6.jpg

Halottak napja előtt egy nappal elmentünk Gödöllőre, a temetőbe, hogy ne csak gondolatban, de  "fizikálisan" is együtt legyek pár percre nagyszüleimmel, már amennyire ez lehetséges élők és holtak között.

Ezt követően, kihasználva az ősz utolsó, szép napjait, útnak indultunk egy rövid kirándulásra, és Domonyon át vezetett utunk. Ekkor lettem figyelmes egy aprócska táblára: "Emléktemető".

Bevallom, Stephen King: "Kedvencek temetője" című könyve jutott először eszembe, majd azon amerikai filmek, ahol a megtört szívű szerelmesek exeik leveleit, tárgyait égetik el abban a reményben, hogy így hamarabb túl lesznek a fájdalmas szakításon.

Férjem megfordult, és elindultunk a tábla irányába, egy rozoga földúton.

bolg2.jpg

A szinte tavasz illatú, öreg fák közötti ligetben néhány kősírra bukkantunk. A neveket már elsimította az idő, és rég nincsenek közöttünk azok sem, akik emlékeznének arra, hogy kik pihennek ott.

blog3.jpg

blog4.jpg

A fák között harkály kopácsolt, az avar puhán surrogott talpunk alatt, ahogy csendesen sétáltunk  a megszentelt helyen.

blog5.jpg

Volt azonban néhány olyan sír is, amelyen még olvashatóak voltak a nevek, és virágokkal díszítették talapzatát ismeretlen kezek. A feliratokból kiderült, az 1800-as évekből vannak itt sírok.

blog10.jpg

blog8.jpg

blog7.jpg

A legmeglepőbb számomra egy 2002-ben emelt síremlék volt, melyet Petrovics Tamás, Petőfi Sándor apai nagyapja tiszteletére emeltek, aki szintén ebben a temetőben nyugodott.

blog9.jpg

Petőfi Sándor egyik  verse jutott eszembe:

"Beszél a fákkal a bús őszi szél,
Halkan beszélget, nem hallhatni meg;
Vajon mit mond nekik? beszédire
A fák merengve rázzák fejöket."

Nyugodjanak békében mindazok, kikre még emlékezünk, és azok is, akikre már nem....

blog11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixtoll2016.blog.hu/api/trackback/id/tr4513139920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.