Amit főnixtollal írsz, örökre megmarad...

Dya-képek

Politizálni más módon is lehetne?

2019. július 15. - Dya2016

1_14.jpgAz első, és rövid, tömör válaszom az, hogy: IGEN!

De akkor igen kurta bejegyzés születne, így azért mégiscsak kifejteném azt a gondolatsort, mely jó pár hónapja megérett bennem.

A 2000-es évek elejétől a választási kampányok kötelező elemei közé tartoznak a felelőtlen igérgetések, (melyeknek nem hogy jövője, de jelene, azaz realitása sincs), valamint mások lejáratása, amikor teljesen mindegy, hogy a vád igaz-e, vagy sem, lényeg, hogy minél nagyobbat üssön.

Az emberek pedig, akik amúgy István bácsi, és Mari néni névre hallgatnak, csupán "választók" lesznek, akik egy okból születtek meg, mégpedig azért, hogy 18 éves koruk után a megfelelő helyre, és a megfelelő időben egy darab szépen megrajzolt, egymást keresztező vonalat rajzoljanak.

Mivel általában a hatalmon lévő pártnak van elegendő anyagi forrása arra, hogy megszervezzen egy remek lejárató kampányt (háttéranyag-gyűjtés, információ szerzés, stb.), vagy a médiákon keresztül elhintse az emberekben azt a gondolatot, hogy egyedül a jelenleg hatalom garantálja a védelmet, biztonságot, és az ígéretek terén is határ a csillagos ég, így az ellenzéknek egy lehetősége marad: tisztelettel és közvetlenül beszélni István bácsival és Mari nénivel, akik nem (csak) statisztikai számok adózás és választások idején.

Ha a választásokat egy futóversenynek tekintem (hiszen van cél, vannak résztvevők, győztesek és vesztesek), akkor az alapvető sportszerűséget hiányolom néhány politikus módszerében.

1. Mielőtt eldördül a startpisztoly,  nem sportszerű az ellenfelet hozzákötözni a pálya szélén lévő kerítéshez.

2. Irreleváns, hogy a mellettünk futónak ki sógora, házas-e, parkolt-e tilosban, és festi-e a haját.

3. A futóversenyen nem lehet úgy nyerni, hogy leülök egy székbe, és míg a többiek futnak, addig én azt hajtogatom, hogy: "Rosszul futnak, tehetségtelenek, hazudnak, bénák, csúnyák." Ott nekem kell a legjobbnak lennem. A politika az egyetlen hely, ahol azok is nyerhetnek, akik nem azt mutatják be, hogy ők mennyire jók, hanem azon igyekeznek, hogy a másikat befeketetítsék.

4. A sportolók tisztelik egymást. 

5. Nem tiszta verseny az, ahol ugyanazé a pálya, aki a döntőbírákat is fizeti, ahol csak azok jöhetnek be szurkolni, akik a tulaj versenyzőit favorizálják, és ahol az ellenfeleket tojással dobálják futás közben.

Van egy dolog viszont, ami (sajnos) sok esetben ugyanolyan a politikában, mint a sportban: megnyerem az érmet, ünnepeltetem magam, aztán szevasztok...

Pedig a választások megnyerése nem a cél, hanem egy munkafolyamat kezdete, amikor feladatot és felelősséget vállalunk azokért, akik ránk szavaztak. 

Az ígéretek terén egy dolgot tartok tisztességesnek: ha valaki azt vállalja, hogy a lehetőségeihez, a körülményekhez, és a megismert tényeknek a birtokában a lehető legjobb munkát fogja végezni, és a leglelkiismeretesebben fogja képviselni az embereket.

Nyugdíjemelés, ingyen lehetőségek, csodák, pénz, rohamos fejlődés, lottónyeremény, szivárványos póni, örök szerelem: ezt még egy vidéki búcsúban is  megjövendöli a tenyérjós, de azért illik ezen ígéreteket fenntartással kezelni.

Jó lenne, ha egy politikus sosem felejtené el azt, hogy azért kapott bizalmat az emberektől, hogy az ő érdeküket képviselje, és nem azért, hogy a saját gyarapodását tartsa szem előtt.

Nem a hatalomhoz kellene ragaszkodni, hanem az emberek bizalmához... És ezt a bizalmat - szerintem - nem lehet (nem szabadna) kivívni hazugságokkal, félelemkeltéssel, túlzó igéretekkel, mert az végtelenül messze áll egy sportszerű versenyben lefolytatott, tisztességes megmérettetéstől.

Tisztelet, higgadtság, realitás: ez lehet az új politikai generáció titkos fegyvere, akár képviselői, akár választói szempontból nézem. Mert ennek a három tulajdonságnak a birtokában nyugodtan lehet vitatkozni egy témáról, új szempontokat ütköztetni, vagy megoldásokat keresni akár a nagypolitkában, akár  kommentek formájában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixtoll2016.blog.hu/api/trackback/id/tr5114947444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.