Amit főnixtollal írsz, örökre megmarad...

Dya-képek

Petőfi nem volt a Békemenetben...

2018. március 16. - Dya2016

Nézem a hömpölygő emberáradatot a tévében. Sokan vannak, sokféle arckifejezéssel. Az előre legyártott táblák, transzparensek lassan vonulnak, és próbálom kitalálni, ki az, aki tényleg tudja mit visz, és miért viszi, és ki lépdel csak azért, mert felkérték rá.

Olvasgatom a kommenteket a Békemenet fotói alatt: "Isten áldja a Miniszterelnököt, soha ilyen jó nem volt még nekünk, minden szava aranyat ér." és így tovább. Szívecskék, jókívánságok, dicséret minden sorban.

A "hozz magaddal még egy embert" taktika azóta is működik a FIDESZ-nél: mindegy, ki az, mindegy, melyik országból, mindegy miért, csak az a lényeg: áradjon a tömeg, és minél többen legyenek a pozitív kommentelők. Mert a nagy lufi látványos, szép, és ha el is röppen, azért mindenki látta egy pillanatra...

Ha az üzenetét nézem, akár én is gyalogolhattam volna a Békemenetben, hiszen jómagam is béke, nyugalom és biztonság párti vagyok. De sosem voltam ez a "tömegben bátor, egyedül meg gyáva" típus. Írogatom a kis blogomat, válaszolok a mérges, vagy kedves hozzászólásokra, de a véleményemhez nem kell még több ezer ember: így is vállalom.

Milyen jó lenne egyébként, ha a tömeges megmozdulások újból azok lennének, amikre azt kitalálták egykor; őszinte (!) szívbéli meggyőződés miatt vonultak  az emberek az utcára, és nem azért, hogy egy-egy párt bio táblahordozói, és élő díszletek legyenek.

Ha a haza rég elhunyt nagyjai (költők, hazafiak, politikusok) egy pár órára ismét közöttünk lennének, alighanem igen szomorúan néznének körül, hogy nevüket, eszméiket kik és hogyan használják fel honfitársaik manipulációjára, noha ők a külső ellenségektől akarták a magyarokat megvédeni, és nem a lakosságot egymás ellen uszítani.

 

A Nemzeti dal-ban van még négy sor, mert nem csak a "Talpra magyar..."-ig tart a vers:

"Sehonnai bitang ember,
Ki most, ha kell, halni nem mer,
Kinek drágább rongy élete,
Mint a haza becsülete."

Elgondolkodtunk már, mit is jelent a "haza becsülete"? Nem költészeti értelemben, hanem a jelenkorba áttéve?! A "haza becsülete" nem más, mint Magyarország megítélése külföldről és belföldről egyaránt, az, hogy elfogadják-e a mi ígéreteinket, eskünket, és hogy tetteink alapján hová sorolnak minket, és hová soroljuk mi, lakosok egymást, és vezetőinket.

A becsület  és a becsületesség pont az ellenkezője annak, amit ma úgy hívunk: korrupció, csalás, hazugság, sikkasztás, átverés,  manipulálás, szerződésszegés, köpönyegforgatás, stb.

Hazánknak ma nem igen van becsülete, és erről én például nem tehetek. Minden törvényt betartok, fizetek adót, dolgozom tisztességesen, nem vagyok "megkenve", nem csalok, és köpönyeget sem forgatok, bármerről is fúj a szél....

 

Ki az, akinek most drágább az élete, mint a haza becsülete....?! Melyik milliárdos politikusra, üzletemberre mutassak rá a sok közül?!

És ki az,  aki az életét áldozná a hazáért úgy, mint egykor az a  jó tollú, parasztgyerek?! Nem, nem kell ma már meghalni, elég lenne, ha nem áldozná be emberek millióinak életét a saját a vagyonáért, és a hatalomért....

Lobogtak a zászlók, ragyogtak a kokárdák, és az egész méltatlan volt Petőfihez.

Végezetül őt idézném, egy kevéssé ismert verséből, hogy tudjunk már különbséget tenni az IGAZI és a HAMIS hazafiság között:

 

"Miért zárjátok el útamat?

(...)

Szilárd reményem, mint a sziklakő,
Mely nem remeg,
Hogy helyemen majd becsület marad,
Hogy a hazáért sokat tehetek.

(...)

Fölnézek a nyárdéli napba és
Nem fáj szemem,
Lenézek örvény fenekére és
Lenézek bátran, nem szédül fejem.

Közönséges napokban csak megáll
Más is helyén,
De majd ha minden ember tántorog,
Ottan leszek majd, s nem tántorgok én!

És jőni fognak rettentő napok,
Amilyeket
Csak álmodik most holdas éjeken
Az őrülésig rémült képzelet.

Nem várok én dicsőséges s dijat
Munkáimért...
Kötelességet ingyen tenni kell,
S kötelesség munkálni a honért;

(...)"

Pest, 1848. július

A bejegyzés trackback címe:

https://fonixtoll2016.blog.hu/api/trackback/id/tr6913743244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aJ. 2018.03.16. 13:07:50

Olyan emberi tulajdonságokat hiányolsz, jogosan, amiről a mai odakerülteknek és rajongóiknak halvány fogalmuk sincs.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.17. 13:48:31

Szerintem, ha ma élne Petőfi, álcivil lenne egy Soros-féle intézményben, valamint a DK-összefogdosás színeiben politizálna.

rallus 2018.03.17. 14:25:25

Sokkal nehezebb egy regnáló kormány mellett tüntetést szervezni, mint valami ellen. Ennek fényében örvendezzen a ballib oldal, hogy nem ellenük tüntetett az a maroknyi ember! A hőbörgés és a még Münchausen báróhoz is méltatlan ígérgetés megmarad az ellenzék fegyverének...

Dya2016 2018.03.17. 14:38:30

@rallus: Ha valami jól mukodik, ha valami igaz, akkor minek tuntetest szervezni mellette...?!

rallus 2018.03.17. 14:53:47

@Dya2016: Kellett a tömeg, hogy Gyuri bácsi a látvány hatására még sokkal több pénzt pumpáljon a civil szervezetek támogatásába. Varga Mihály már számolgatja, hogy hogyan jelenik ez meg a GDP-ben...

Jakab.gipsz 2018.03.17. 16:03:10

"Petőfi nem volt a Békemenetben...", Ámde Arany János ott volt, és így szólt a fűzfa poétákhoz, „Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak”.

Már pedig a magyarság kollektív bűnösségét Kertész Ákos hirdette meg, ismételten, akinek mint sejthetük annó, minden szava hazugság volt, úgy mint az elődeinek és a követőinek.

A hazugságoknak van egy sajátos vonása, soha sem válhatnak igazsággá, még az utolsó ítélet óráiban sem. Isten malmai pedig nem csak a mennyekben, hanem itt a földön is őrölnek.

Dya2016 2018.03.17. 16:32:27

@Jakab.gipsz: Abban egyetértek mindenképp, hogy az igazság, mint tényszerűség nem szubjebtív még a politikában sem. Ha van 100.000 Ft-om, es igazsagosan megosztom a csaladommal,es mindenkinek jut belöle élelemre, ruhara,ha szerenyen is, akkor nyugodtan nezek tukorbe. Ha adok nekik 2000 Ft-ot, a tobbibol magamnak veszek parfumot, meg kencéket, es ők eheznek, akkor hiaba mondja a szomszed, meg a pék, hogy en olyan rendes nő vagyok, a valósag meg is csak az, hogy egy egoista, szar alak vagyok...

Kritikus 73 · https://kritikusa.blog.hu/ 2018.03.17. 16:49:45

Olyan ez, mintha 1848 március 15-en a Habsburg főhercegekért es a bölcs császár teljhatalmáért kaoaszkodna össze egy sereg pesti konzervativ és alkotna mentet osztrák zászlók alatt.

morph on deer 2018.03.17. 19:04:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Csak nem azt akarod mondani, hogy ők a méltó örökösei Petőfinek?
Vagy azt, hogy ilyen liberális migráns-származékok mint ez a Petrovics, pont olyanok, mint a DK meg a NGO-k: Sorosbérencek, egytől egyig!

morph on deer 2018.03.17. 19:10:30

Az azért tisztán látszik, hogy mekkora a munkaerő hiány kis hazánban!
Komolyan!
Hát már az orbán is kénytelen volt Lengyelországból és Romániából hozatni a bérmunkásokat, hát mi lesz itt így, elvtársak?

Jakab.gipsz 2018.03.17. 20:57:24

@morph on deer:

A hivatásos tüntetők és politológusok Soros bérlistáján vannak .

A kormánypártiak csak amatőrök.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2018.03.18. 01:49:56

Láttam ma egy műsort a HIR Tv-n. Különböző - Március 15-i - felvonulásokon kérdezgették az embereket a 12 pontról.
A békameneten megtalálták Dósa "művész" urat, a riporter egyik kezében a 12 pontot tartva, oda dugta a mikrofont az álplakátos " művész " úr orra alá:
- Meg tudná nekem mondani, hogy a 12 pontból melyik az ami még ma is érvényes, ill. mi az ami már nem aktuális?
- Nincs nálam a szemüvegem - mondta az álplakátos Dósa " színművész " úr!
Más:
Békameneten kérdi a riporter:
- A 12 pontból ön szerint van-e még olyan pont aminek a követelése jelenleg is még érvényes?
- Nincs a Zorbán már mindent megoldott, minden pont teljesült.
- Ezek szerint most már a 12 pont követelései nem érvényesek?
- De igen - mondja a nagy tudású és nagy kokárdájú sorosozó!
És ezek vannak kétmillióan !

Jakab.gipsz 2018.03.18. 04:46:15

@Dya2016: A hasonlatod érdekes, de az önzést, mint életcélt, a modern demokraták így Sorosék hirdették meg, ez még csak a szokásos, szemétség. Az igazi gonoszság az, ha ezért még ünnepeltetnéd is önmagadat.

Mondom más képen, Soros a vérszivó bolha megtiltaná a vakarózást, nem elég neki az, hogy szívja a vérünket, ez a parazita, elvárja azt is, hogy megdicsérjük érte. Ezért nincs alku, Sorosékkal a fenevadakkal.

Ők a neomarxisták akarnak társadalom mérnökösdit játszani és egy új globális világ államot létre hozni,

Ám legyen, globalizmust akartatok Soros Gyurik meg kapjátok, ne feledjétek TI akarjátok !

Dya2016 2018.03.18. 06:59:11

@Jakab.gipsz: Soros nem az én tanulmanyaimat finanszirozta,hanem Orbánét. Soros György az ügyeletes mumus, aki nem kétlem, hogy nem szent, de a harácsolást, rossz szerzodések megkötését, hazugsagokat, korrupciót, fenyegetéseket, pénzek sajat es csaladtagok zsebébe tuszkolasat, kórhazak helyett stadionok építését, a környező orszagokkal es szervezetekkel való békétlenséget nem Soros, hanem a jelenlegi kormany intézi. Kikérem magamnak a "ti akarjátok" mondatrészt. Sem Sorost, sem Orbant nem akarom. Egy normalis, nép érdekeit néző, értelmes, európai, kulturalt, tisztességesen kormányt szeretnék, aki jóban van a saját népével, meg a többi orszaggal is.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.03.18. 07:07:18

@Scriptorius: Az utólagos bölcsességel élve nem ártott volna. Szerintem nagyon sokan, ha tudták volna mi lesz a vége nem Lamberget lincselik meg, hanem Kossuthot. Akkor nem lett volna horvát-magyar (meg szerb/szlovák/román/német-magyar) viszály és egy szörnyű, értelmetlen háború. Ha Széchenyi és a mérsékeltek, valamint a Lamberg-féle lojalisták is úgy kiálltak volna az érdekeikért és képesek lettek volna tömegeket megszólítani, mint a kossuthista handabandázók, akkor nem itt tartanánk trianonnal és minden oldalról pusztított, egymás ellen uszított, szétvert régióval. A bécsi udvar nagyon-nagyon sok esetben a jó európaiságot képviselte, a tényleges haladást, ami Európát naggyá tette, nem azt ami később megnyomorította és a történelem partvonalára sodorta. Arról nem is beszélve, hogy egyben akarták tartani már csak önző érdekből is a Duna-menti monarchiájukat, ami utólag mérhetetlenül kedvezőbb volt az itt élők számára, mint a gyarmatosított, egymás ellen kihasznált, kicsi, gyenge nemzetállamocskák.. Amikor pedig konzervatív volt, és kerékkötője a haladásnak, akkor is a forradalmárok még sokkal-sokkal rosszabbat hoztak, és a reformerek pedig beleőrülhettek az értelmetlen pusztításba.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.18. 08:43:51

@morph on deer:

Petőfi alapvetően egy hiteles. llekes ember volt, de eszméinek alapja téves volt.